Sterrenkijken in de Atacamawoestijn in Chili

Leo VegasIk vind dat ieder mens eens naar de Atacama woestijn in Chili zou moeten gaan om de sterrenhemel te kunnen bewonderen. De Atacama is namelijk een van de plekken in de wereld waar de sterrenhemel het best zichtbaar is. Zelfs met het blote oog, tijdens een heldere nacht, kun je in de Atacama woestijn de sterren zien, onze melkweg, maar ook andere sterren lichamen zien, vallende sterren bewonderen en zelf ruimtestations vliegen voor je ogen voorbij. Alsof je ze aan kunt raken. Dit is een wonderlijke ervaring.

Bijna iedereen die ik spreek over de Atacama en hier al eens is geweest, spreekt van een fantastische ervaring. Iedereen is zeer onder de indruk van de grootheid van ons heelal. Je kunt ervoor kiezen om naar een observatorium en daar naar de sterrenhemel te kijken. Vaak beschikken ze hier over de meest geavanceerde telescopen waarmee je ontzettend ver kunt inzoomen op de sterren, kometen, planeten, sterrenstelsels, enzovoort. Toch zit je hier dan binnen te kijken door een machine.

Een andere optie is namelijk om met een tour mee te gaan die naar een bergtop gaat om daar naar de hemel te kijken. Ik heb beide opties eens gedaan. Mijn favoriete plek om naar de sterrenhemel te kijken, is in de buurt van het plaatsje Valle de Elqui in Chili. Dit dorpje ligt midden tussen de bergtoppen, maar ook in de Atacama woestijn. Het staat bekend om de observatoriums en sterrenwachten. Ik was met name gecharmeerd door de tours van kleinere bedrijven. Zij nemen de toerist mee naar een bergtop. Alle deelnemers aan de tour kunnen daar op een stoel gaan zitten en naar boven kijken; naar de hemel. Deze tours beginnen ’s avonds en duren enkele uren. De tijd van vertrek vanuit het dorp is precies bepaald. Vanaf het moment dat de deelnemers aan de tour gaan zitten, begint het steeds donkerder te worden. Beetje bij beetje beginnen de sterren en het heelal steeds zichtbaarder te worden voor het blote oog. Je moet oppassen, want als je met je ogen knippert kan er opeens een stuk meer zichtbaar zijn.

Dit is adembenemend. Letterlijk. Het is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Je ziet namelijk met het blote oog de verschillende hemellichamen in het heelal. Alles wat je ziet, is ongelooflijk ver weg. Je ziet planeten, vallende sterren, sterren lichamen, verschillende kleuren, enzovoort. De tourleider is zelf een astronoom. Hij of zij neemt een of meerdere telescopen mee zodat de deelnemers aan de tour zelf kunnen inzoomen op bepaalde sterren of planeten. Het is een geweldige ervaring.

Mr GreenBij een tour had ik ontzettend veel geluk. In de twee uur dat de tour duurde, zagen we 3 vallende sterren, een ruimtestation voorbij vliegen, de rode planeet mars en we zoemde in op meerdere sterren en sterrenstelsels. Ik werd er ontzettend enthousiast van. Naarmate het donkerder werd, werd het ook aanzienlijk kouder. We zaten namelijk hoog in de bergen. We zaten in een plastic stoeltje, onder een warme deken van de tourleider (ook al had ik 3 truien aan) naar boven te kijken. Iedereen keer op zijn of haar beurt door de telescoop. Het had een onbeschrijfelijke charme. Ik wilde dat het moment nooit meer voorbij zou gaan.